poniedziałek, 9 lutego 2015

Zupa z porów po polsku

Składniki:
  • 1,5 l - wywaru z kości i warzyw
  • 50 dag - pora
  • masło lub margaryny
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 cienkie parówki
  • 0,5 szkl. śmietany
  • 1-2 łyżki - mąki
  • sól, pieprz, przyprawa do zup do smaku
Pory oczyścić z uszkodzonych liści, odciąć ich górne odcinki, przekroić wzdłóż, dokładnie umyć pod bierzącą wodą i drobno pokroić.
Pokrojoną porę podsmażyć na tłuszczu, zalać częścią wywaru i ugotować.
Ziemniaki umyć obrać, opłukać, pokroić w kostkę i ugotować w pozostałym wywarze.
Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki i połczyć z ziemniakami, porami i śmietaną wymieszaną z mąką. Doprawić do smaku i chwilę pogotować.

źródło:
Księga Przepisów Kulinarnych Zespół Szkół Sióstr Urszulanek SJK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz