- 1,25l - wywaru z warzyw lub kości
- 125 g - marchwi
- 50 g - korzenia pietruszki
- 90 g - pora
- 50 g - korzenia selery
- 100 g - białej kapusty
- 350 g - ziemniaków
- 30 g - masła
- 1,5 łyżki - mąki
- 100 g - śmietany 18%
- 80 g - koncentratu pomidorowego
- posiekana natka pietruszki
- sól do smaku
Ugotowane warzywa przetrzeć i połączyć z resztą wywaru.
Śmietanę wymieszać z mąką i zagęścić zupę. Dodać resztę masła, doprawić do smaku.
Zupę podawać z posiekaną zieloną pietruszką i grzankami.
źródło:
Księga Przepisów Kulinarnych Zespół Szkół Sióstr Urszulanek SJK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz