poniedziałek, 9 lutego 2015

Zupa jarzynowa przecierana

Składniki na 5 porcji:
  • 1,25l - wywaru z warzyw lub kości
  • 125 g - marchwi
  • 50 g - korzenia pietruszki
  • 90 g - pora
  • 50 g - korzenia selery
  • 100 g - białej kapusty
  • 350 g - ziemniaków
  • 30 g - masła
  • 1,5 łyżki - mąki
  • 100 g - śmietany 18%
  • 80 g - koncentratu pomidorowego
  • posiekana natka pietruszki
  • sól do smaku
Warzywa oczyścić, opłukać, pokroić i zalać częścią wywaru. Dodać część tłuszczu i ugotować.
Ugotowane warzywa przetrzeć i połączyć z resztą wywaru.
Śmietanę wymieszać z mąką i zagęścić zupę. Dodać resztę masła, doprawić do smaku.

Zupę podawać z posiekaną zieloną pietruszką i grzankami.


źródło:
Księga Przepisów Kulinarnych Zespół Szkół Sióstr Urszulanek SJK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz