wtorek, 3 lutego 2015

Wywar z warzyw

Sekretem przygotowania większości zup jest dobry wywar.

Składniki:
 do przygotowania 1 litra wywaru
    • 40 g marchwi
    • 20 g pietruszki (korzeń)
    • 10 g selera (korzeń)
    • 15 g pory
    • 1 g grzybów suszonych
    • sól do smaku
    • 1,08 l wody
Warzywa umyć obrać i pokroić w większe kawałki, grzyby umyć i namoczyć w wodzie, po czym włożyć te składniki do wrzącej wody i wolno gotować pod przykryciem ok 40 min.
Wywar posolić pod koniec gotowania.

Do wywarów jarskich można dodać niewielką ilość tłuszczu - działa ochraniająco na witaminę C i rozpuszcza karoten.

Miękkie warzywa odcedzić, można je zużyć do zupy lub sałatki.

Ja jeszcze dodaję do zupy małą gałązkę świeżego rozmarynu i tymianku.


Wywar z kości i warzyw


Umyte kości należy rozdrobnić, włożyć do zimnej wody i gotować bardzo wolno (najlepiej ok 3 godz.)
Gdy mięso na kościach będzie już prawie miękkie a kolagen się rozklei, należy dodać włoszczyznę w proporcjach podanych powyżej.

źródło:
Księga Przepisów Kulinarnych Zespół Szkół Sióstr Urszulanek SJK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz