środa, 18 marca 2015

Spaghetti z rukolą, pomidorami koktajlowymi i orzeszkami pini

Danie to ma właściwości przeciwutleniające. Zawartość polifenoli, likopenu, beta-karotenu, dużej dawki witamin A,C i E zwiększa odporność organizmu.
Danie dedykowane wegetarianom, weganom, diabetykom, osobom uczulonym na produkty mleczne oraz osobom z wysokim poziomem cholesterolu.

Składniki (4porcje):
  • 320g - makaronu spaghetti
  • 100g - rukoli
  • 1,2kg - pomidorów koktajlowych
  • 50g - orzeszków piniowych
  • odrobina peperoncino do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek dodać pokrojone pomidory i czosnek, chwilę podsmażyć po czym dodać posiekaną rukolę i orzeszki. Gotować ok 15 min, doprawić solą i peperoncino. W międzyczasie ugotować makaron. 
Gdy sos będzie gotowy dodać makaron i chwilę pogotować.

Danie proste i smaczne.

Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz