Jest to danie bezglutenowe dedykowane diabetykom, osobom uczulonym na produkty mleczne, osobom z wysokim poziomem cholesterolu i będącym na diecie niskokalorycznej.
Składniki (4porcje):
- 480g - filet z ryby (ja użyłam Branzino)
- 720g - ziemniaków
- 70g - marchewki
- 140g - papryki czerwonej
- 250g - cukinii
- 200g - białej cebuli
- pęczek natki pietruszki
- 100ml - białego wina
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz (do smaku)
Filety z ryby doprawić solą i pieprzem polać oliwą z oliwek i posypać posiekaną natką pietruszki.
Warzywa wyłożyć do worka przeznaczonego do pieczenia, na wierzch położyć rybę, podlać winem i szczelnie zamknąć. Ja użyłam zamiast worka specjalnych pojemników do zapiekania z pokrywką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C przez ok 20 - 30 min w zależności od wielkości filetu.
Danie proste, smaczne i lekko strawne.
Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r
Waczywa, wyfilet? Popraw prosze te slowa, bo zle sie czyta ten przepis. Danie prezentuje sie kolorowo i zdrowo!
OdpowiedzUsuńDziękuję, już poprawiłam
OdpowiedzUsuń