Szarlotka! Tak to jest to! Mało pracy, szybko się piecze i powiedzcie szczerze kto nie lubi cieplutkiej szarlotki?
Obecnie w sklepach bez trudu można kupić gotowe surowe ciasto francuskie. Wystarczy tylko wyłożyć na blachę i upiec. Prościzna, a reszta?
Składniki:
- surowe ciasto francuskie
- 6 - dużych jabłek
- 2 łyżki - cukru (lub więcej zależy jakie słodkie są jabłka)
- cynamon do smaku (ja daję tak ok 1 łyżeczki)
- jajko
- cukier puder
Ciasto jeśli jest mrożone - rozmrozić.
Jabłka obrać, pokroić w dużą kostkę i włożyć do garnka. Pomału gotować jabłka pod przykryciem, gdy pojawi się sok dodać cukier i cynamon. Gotować aż jabłka zmiękną, po czym odkryć garnek i odparować całą wodę.
Na papier do pieczenia wyłożyć ciasto po czym na połowę ciasta wyłożyć jabłka, przykryć drugą połówką ciasta i zlepić rogi (tak jak by się chciało zrobić dużego pieroga).
Wierzch ciasta lekko ponacinać ostrym nożem w poprzek co ok 3 cm i posmarować masą jajeczną.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok 30 min. Przed wyjęciem sprawdzić trzeba czy dół ciasta się upiekł. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, posypać cukrem pudrem i serwować z gałką lodów waniliowych z miętą.
Ważne jest by z jabłek odparowała cała woda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz