piątek, 5 lutego 2016

Zupa krem z zielonego groszku z kminkiem

Ciekawe wydanie zielonego groszku :) Zupa lekka i smaczna, idealna wiosenna potrawa - polecam

Składniki(4 porcje):
  • 200g - zielonego groszku (najlepiej świeży ale może być też mrożony)
  • 500ml - bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka - mielonego kminku
  • 2 ząbki - czosnku
  • 2 nieduże - cebule (ja użyłam szalotki)
  • 2 łyżki - oliwy z oliwek
  • 500g - pomidorów
  • 2 łyżki - świeżej bazylii
  • gęsta śmietana
  • sól i pieprz do smaku

Groszek wyłuskać ze strąków, umyć i ugotować w bulionie z dodatkiem mielonego kminku.

W międzyczasie obrać cebulę, czosnek i pokroić w niedużą kostkę. Pomidory umyć, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. 
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć cebulę z czosnkiem, po czym dodać pokrojone pomidory i całość gotować ok 10 min. Na koniec dodać posiekaną świeżą bazylię i doprawić solą i pieprzem.

Ugotowany groszek zmiksować blenderem. 
Zupę podawać "ubraną" przygotowanymi pomidorami i śmietaną.

Jak widzicie przygotowanie jest proste a zupa smaczna i idealna dla osób stosujących dietę.

Żródło: Low Fat, Nina Engels, wydawnictwo FSC

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz