czwartek, 4 lutego 2016

Zupa krem z sałaty z wędzonym łososiem

Czy można przygotować zupę z sałaty??? Tak można i ku wielkiemu mojemu zaskoczeniu jest pyszna. Przygotowanie banalnie proste, wystarczy 20 min i gotowe :)

Składniki:

  • 500g - zielonej sałaty
  • 1 - cebula (najlepiej szalotka)
  • 1 łyżka - masła
  • 3 łyżki - płatków owsianych
  • 500ml - bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka - soku z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka - cukru
  • pieprz Cayenne - do smaku
  • świeżo starta gałka muszkatołowa - do smaku
  •  60ml - śmietany
  • 100g - wędzonego łososia
  • 2 łyżki - natki pietruszki (posiekanej)
  • 2 łyżki - koperku (posiekanego)
  • sól i pieprz do smaku
Sałatę umyć, dobrze osuszyć i porwać na nieduże kawałki.
W głębokim rondlu rozgrzać masło, podsmażyć na nim posiekaną cebulę. Następnie dodać płatki owsiane i po kilku minutach sałatę. Podlać wszystko bulionem i gotować na niedużym ogniu. Ja idę czasem na łatwiznę i jak nie mam czasu albo po prostu ochoty to zamiast przygotować bulion po prostu rozpuszczam vegetę w gorącej wodzie (wiem vegeta jest blee ale czasem ułatwia życie :)

Gdy płatki owsiane się trochę rozgotują, dodać do zupy sok z cytryny, cukier oraz posiekaną natkę pietruszki i koperek. Całość doprawić solą pieprzem (ja używam kolorowego), pieprzem Cayenne i gałką muszkatołową. 

Zupę zmiksować blenderem i dodać na koniec śmietanę. Łososia pokroić w cienkie paski.
Serwować w głębokim talerzu z grzankami,kawałkami łososia posypaną świeżym koperkiem.

Żródło: Low Fat, Nina Engels, wydawnictwo FSC

5 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam zupy z sałaty. Ale z tym łososiem to wygląda zachęcająco jak dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomyślałam to samo, gdy zobaczyłam ten przepis ;-)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń