Składniki:
- 500g - zielonej sałaty
- 1 - cebula (najlepiej szalotka)
- 1 łyżka - masła
- 3 łyżki - płatków owsianych
- 500ml - bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka - soku z jednej cytryny
- 1 łyżeczka - cukru
- pieprz Cayenne - do smaku
- świeżo starta gałka muszkatołowa - do smaku
- 60ml - śmietany
- 100g - wędzonego łososia
- 2 łyżki - natki pietruszki (posiekanej)
- 2 łyżki - koperku (posiekanego)
- sól i pieprz do smaku
W głębokim rondlu rozgrzać masło, podsmażyć na nim posiekaną cebulę. Następnie dodać płatki owsiane i po kilku minutach sałatę. Podlać wszystko bulionem i gotować na niedużym ogniu. Ja idę czasem na łatwiznę i jak nie mam czasu albo po prostu ochoty to zamiast przygotować bulion po prostu rozpuszczam vegetę w gorącej wodzie (wiem vegeta jest blee ale czasem ułatwia życie :)
Gdy płatki owsiane się trochę rozgotują, dodać do zupy sok z cytryny, cukier oraz posiekaną natkę pietruszki i koperek. Całość doprawić solą pieprzem (ja używam kolorowego), pieprzem Cayenne i gałką muszkatołową.
Zupę zmiksować blenderem i dodać na koniec śmietanę. Łososia pokroić w cienkie paski.
Serwować w głębokim talerzu z grzankami,kawałkami łososia posypaną świeżym koperkiem.
Żródło: Low Fat, Nina Engels, wydawnictwo FSC
Nigdy nie jadłam zupy z sałaty. Ale z tym łososiem to wygląda zachęcająco jak dla mnie.
OdpowiedzUsuńPomyślałam to samo, gdy zobaczyłam ten przepis ;-)
UsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń