środa, 30 września 2015

Udka kurczaka z grilla

Grill fajna sprawa - każdy to wie :) Bardziej popularne jest grillowanie filetu z piersi kurczaka lub skrzydełek ja dziś proponuję udka. Moim skromnym zdaniem mięso z udka jest o wiele lepsze z grilla niż filet z piersi. Dlaczego? Mięso z udka jest bardziej soczyste i delikatniejsze, no i nie robi się z niego suchy wiórek jeśli się człowiek zagada i zapomni na czas zdjąć z rusztu :)

Składniki (2 porcje):
  • 2 całe udka kurczaka
  • 1 łyżka - pieprzu pomarańczowego (skład : pieprz czarny, czosnek, kurkuma, papryka słodka, cebula, skórka pomarańczowa, sól)
  • 1 łyżka - świeżego tymianku
  • 1 łyżka - sosu worcester
  • oliwa z oliwek
Z udek wytrybować kości, tak by uzyskać jeden kawałek mięsa.
Wszystkie przyprawy wymieszać, dodać oliwę z oliwek w takiej ilości by powstała dość gęsta jednolita masa. Po czym tak przygotowaną przyprawą posmarować mięso i odstawić je na ok godzinę do lodówki.
W między czasie rozpalić grilla i na dobrze rozgrzanym ruszcie usmażyć mięso. Równie dobrze można usmażyć tak przygotowanego kurczaka na patelni grillowej.
Proste i smaczne :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz