Jest wiele wersji tej potrawy, ja też mam ich wiele lecz jest kilka rzeczy które powtarzają się w każdym przepisie.
Składniki:
- ziemniaki
- rozmaryn (świeży lub suszony)
- tymianek (świeży lub suszony)
- przyprawa do ziemniaków lub vegeta lub po prostu sól
- czosnek
- oliwa z oliwek
Ziemniaki jeśli są młode to wystarczy je dokładnie umyć, ziemniaki o grubszej skórce lepiej obrać.
Ja kroję ziemniaki wzdłuż na ćwiartki lub ósemki zależy od wielkości.
Zioła najlepiej jeśli są świeże - dają lepszy aromat (Jeśli użyjecie suszonych to najlepiej wszystkie przyprawy wymieszać trochę wcześniej z oliwą i odstawić na ok 15 min)
Ja zawsze mam świeże zioła (w sklepach można kupić doniczkę z ziołami i zawsze ma się w domu pod ręką świeże).
Mi bardzo smakują ziemniaki z vegetą ale są też fajne przyprawy do pieczonych ziemniaków lub po prostu doprawcie solą. Wiem wiem mieszanki nie są za zdrowe lecz czasem trudno jest dopasować smak lub po prostu nie ma czasu na zabawę w komponowanie własnej mieszanki.
Pokrojone ziemniaki mieszamy z posiekanymi ziołami, dajemy sól lub vegetę lub przyprawę do ziemniaków (uważajcie by nie przesolić przyprawami), rozduszony czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy trochę oliwy z oliwek.
Ziemniaki układamy do żaroodpornego naczynia lub naczyniu do zapiekania i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200*C na ok 30 min
Ja kładę na samo dno piekarnika i co 15 min przewracam kawałki ziemniaków. W ten sposób ziemniaki fajnie się opiekają na złoty kolor i są chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz