czwartek, 17 września 2015

Ratafia di visciole - nalewka z wiśni

Jesień, chłodne coraz dłuższe wieczory - nie ma to jak spędzenie czasu w gronie przyjaciół przy gorącej herbacie z kieliszeczkiem pysznej nalewki :) 
Cóż sezon na wiśnie się skończył ale dobry przepis na nalewkę wiśniową zawsze się przyda. 
Przepis ten pochodzi z klasztoru Santa Maria della Sala Adorno z prowincji Biella (Włochy), 
Alkohol ten był produkowany już 600 lat temu i dziś jest jednym z najstarszych i typowych produktów Piemontu.

Składniki:
  • 1 - cytryna
  • 1,25 kg - wiśni
  • 2 litry - alkoholu 95%
Cytrynę sparzyć i osuszyć, po czym obrać cienko ze skórki. Skórkę z cytryny namoczyć w alkoholu.
Wiśnie umyć, osuszyć rozgnieść w moździerzu wraz z pestkami (ja osobno rozgniotłam miąższ wiśni i osobno pestki - tak jest łatwiej)Odstawić wiśnie na 2 dni w naczyniu z pokrywką i systematycznie dolewać alkoholu ze skórką cytryny. Następnie całość odstawić na okres jednego miesiąca. Po upływie miesiąca dokładnie przecedzić i przelać nalewkę do butelek. 
Najlepiej wypić w ciągu roku od daty przygotowania :)
Ratafię pije się na ogół bez żadnych dodatków, jest jednak świetnym dodatkiem do deserów. 

Źródło: Cuciniere di conventi e abbazie, praca zbiorowa pod redakcją
S. Rapa i P. Mancini, Edizioni del Baldo 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz