Cóż sezon na wiśnie się skończył ale dobry przepis na nalewkę wiśniową zawsze się przyda.
Przepis ten pochodzi z klasztoru Santa Maria della Sala Adorno z prowincji Biella (Włochy),
Alkohol ten był produkowany już 600 lat temu i dziś jest jednym z najstarszych i typowych produktów Piemontu.
Składniki:
- 1 - cytryna
- 1,25 kg - wiśni
- 2 litry - alkoholu 95%
Wiśnie umyć, osuszyć rozgnieść w moździerzu wraz z pestkami (ja osobno rozgniotłam miąższ wiśni i osobno pestki - tak jest łatwiej). Odstawić wiśnie na 2 dni w naczyniu z pokrywką i systematycznie dolewać alkoholu ze skórką cytryny. Następnie całość odstawić na okres jednego miesiąca. Po upływie miesiąca dokładnie przecedzić i przelać nalewkę do butelek.
Najlepiej wypić w ciągu roku od daty przygotowania :)
Ratafię pije się na ogół bez żadnych dodatków, jest jednak świetnym dodatkiem do deserów.
Źródło: Cuciniere di conventi e abbazie, praca zbiorowa pod redakcją
S. Rapa i P. Mancini, Edizioni del Baldo 2013
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz