czwartek, 17 września 2015

Liquore al timo - likier z tymianku

Bardzo ciekawy w smaku likier, trzeba się trochę naszukać składników lecz powiem szczerze że baaardzo warto :) - to tak po polskiemu :)

Składniki:
  • 250 ml - alkoholu 95%
  • 20 g - wierzchołków tymianku wraz z kwiatostanem
  • 3 g - kwiatów muszkatu
  • 3 g - majeranku
  • 3 g - lawendy
  • 3 g - cynamonu
  • 3 g - dyptamu (to roślina Dyptam jesionolistny - zwany krzewem Mojżesza)
do przygotowania syropu:
  • 550 g - cukru
  • 600 ml - wody
Wszystkie zioła zalać alkoholem i odstawić na 10 dni w hermetycznie zamykanym słoju.
Po upływie 10 dni, przygotować syrop cukrowy, dodać do alkoholu z ziołami. Całość dobrze wymieszać i odstawić na jeden dzień. Następnie dokładnie przecedzić i przelać do butelek.
Likier odstawić na 3 miesiące. 


Źródło: Cuciniere di conventi e abbazie, praca zbiorowa pod redakcją
S. Rapa i P. Mancini, Edizioni del Baldo 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz