Blok czekoladowy
Od czasu do czasu chce się czegoś słodkiego. Blok czekoladowy pierwszy raz jadłam, gdy zaczęłam się uczyć w Technikum sióstr Urszulanek w Pniewach, obok sernika blok czekoladowy jest specjalnością tego miejsca. Zarówno sernikowi (wcześniej już podałam kilka przepisów) jak i kawałkowi bloku czekoladowego trudno się oprzeć. Szczególnie teraz, gdy nadeszła jesień, może on być lekarstwem na jesienną chandrę :)
Składniki:
- 1,5 szkl. - mleka w proszku (jak uda się znaleźć najprostsze, takie w niebieskim worku)
- 1 kostka - margaryny
- 1 szkl. - cukru
- 7 łyżek - wody
- 4 łyżki - kakao
- 25 dag - herbatników,
- 25 dag - orzechów włoskich (wyłuskanych)
- 25 dag - rodzynek
- suchy wafel do wyłożenia formy
Margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować w garnku. Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Po czym dodać pokruszone herbatniki i bakalie. Całość wymieszać, wyłożyć do formy na wafel i włożyć do lodówki do zastygnięcia.
Jak widzicie przepis jest banalnie prosty w przygotowaniu, polecam bo baaardzo pyszny :)
Księga Przepisów Kulinarnych Zespół Szkół Sióstr Urszulanek SJK
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń