piątek, 2 października 2015

Wieprzowina w sosie śmietanowym

Wiele przepisów, które posiadacie w swojej kuchni pochodzą od znajomych, rodziny czy przypadkowo spotkanych osób. Przepis na wieprzowinę zawędrował do mnie baaardzo okrężną drogą i gdybym zaczęła wyjaśniać skąd do mnie trafił, zajęłoby mi to dobre pół dnia :) 
Tak czy inaczej danie to jest bardzo fajne bo łatwo się je przygotowuje i smakuje całkiem nieźle, choć to najzwyklejsza pospolita świnka :)

Składniki:
  • 1 łyżka - oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka - masła
  • 675g - wieprzowiny pokrojonej w kostkę
  • 1/2 szklanki - białego wina
  • 1 szklanka - 18% śmietany
  • 1/2 - czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki - gałki muszkatu
  • 2 łyżki - drobno startej bułki
  • posiekana natka pietruszki
Na patelni rozgrzać olej z masłem. Mięso obtoczyć w bułce tartej wymieszaną z solą i pieprzem, następnie usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.  Usmażoną na złoty kolor wieprzowinę wyjąć z patelni.

Na patelnię wrzucić cebulę, lekko zeszklić i dodać wino. Chwilę pogotować tak by odparować połowę płynu, po czym dodać śmietanę. Całość dobrze wymieszać i doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 

Mięso wrzucić do sosu i gotować na małym ogniu przez ok 10 min ciągle mieszając.
Danie najlepiej smakuje z ziemniakami z wody i posypane natką pietruszki. 
Można też je podawać z kluskami lub pure z ziemniaków.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz