czwartek, 17 września 2015

Grzyby w pomidorach

Sezon grzybowy rozpoczęty, więc czas również na zaprawy :)
Grzyby przygotowane wg tego przepisu są bardzo smaczne i można je podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Przepis mam od mojej mamy, więc gdzie jest źródło tego przepisu wie pewnie przyjaciółka przyjaciółki, która go ma od znajomej przyjaciółki itd itd itd :) 
Tak czy inaczej polecam bo to fajna sprawa mieć kilka słoiczków tak przyrządzonych grzybów.
Pamiętajcie tylko by grzyby były z wiadomego źródła lub zebrane własnoręcznie bo wiele grzybów trujących jest podobnych do tych jadalnych.

Składniki:
  • 2 kg - świeżych grzybów mieszanych
  • 0,5 kg - cebuli
  • 1 szkl - oleju
  • 1 słoiczek - koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki - octu 
  • trochę cukru
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 duży liść laurowy
  • pieprz do smaku
Grzyby oczyścić i ugotować w osolonej wodzie, cebulę lekko zrumienić na oleju, dodać odcedzone grzyby, koncentrat i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Gorące grzyby włożyć do słoików i gotować w słoikach przez 1 godzinę (od zagotowania).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz