czwartek, 3 września 2015

Krem czekoladowy do tortów - specjalność zakładu :)

Jest to mój pokazowy krem do tortu. Nie za słodki nie za gorzki, taki w sam raz. Wcześniej już podałam przepis na biszkopt, wystarczy jeszcze wiśnie zagotowane z cukrem i nikt się nie oprze takiemu tortowi :) 

Składniki:
  • 250g - masła roślinnego
  • 250g - cukru pudru
  • 250g - gorzkiej czekolady
  • 4 - białka
  • sok z połowy cytryny
  • 20 - 40 ml - rumu lub whisky
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( w dużym garnku wlać wody, włożyć do środka mniejszy garnek z czekoladą i ogrzewać do rozpuszczenia czekolady).
Masło utrzeć z cukrem, dodać przestygniętą czekoladę. Białka ubić na pianę i dodać trochę cukru pod koniec ubijania. 
Delikatnie wymieszać łyżką masę czekoladową z piana z białek. Na koniec doprawić krem sokiem z cytryny i alkoholem. 
Gdyby tort był dla dzieci to nie dodajcie alkoholu tylko odrobinę olejku rumowego lub po prostu nic nie dodajcie i tak będzie dobry :)

Przed smarowaniem biszkoptu kremem, trzeba zwilżyć sokiem z cytryny wymieszanym z wodą cały biszkopt. Gdy tort będzie gotowy trzeba go wstawić do lodówki tak na 3 godz by się schłodził.
Tort świetnie smakuje z wiśniami z cukru, może też być ananas lub brzoskwinie z puszki.
Zamiast biszkoptu można użyć wafli.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz