Składniki:
- 250g - masła roślinnego
- 250g - cukru pudru
- 250g - gorzkiej czekolady
- 4 - białka
- sok z połowy cytryny
- 20 - 40 ml - rumu lub whisky
Masło utrzeć z cukrem, dodać przestygniętą czekoladę. Białka ubić na pianę i dodać trochę cukru pod koniec ubijania.
Delikatnie wymieszać łyżką masę czekoladową z piana z białek. Na koniec doprawić krem sokiem z cytryny i alkoholem.
Gdyby tort był dla dzieci to nie dodajcie alkoholu tylko odrobinę olejku rumowego lub po prostu nic nie dodajcie i tak będzie dobry :)
Przed smarowaniem biszkoptu kremem, trzeba zwilżyć sokiem z cytryny wymieszanym z wodą cały biszkopt. Gdy tort będzie gotowy trzeba go wstawić do lodówki tak na 3 godz by się schłodził.
Tort świetnie smakuje z wiśniami z cukru, może też być ananas lub brzoskwinie z puszki.
Zamiast biszkoptu można użyć wafli.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz