Składniki (2 porcje):
- 1 - dzika kaczka w całości
- po 1 łyżce - tymianek, cząber, majeranek (najlepiej świeże)
- kilka owoców głogu (najlepiej rozgnieść)
- sól i pieprz do smaku
- 2 - cebule
- 2 - ząbki czosnku
- kilka suszonych grzybów
- 1 - duże winne jabłko
- ok 0,5 l - czerwonego wytrawnego wina
- oliwa z oliwek + masło - do smażenia
- bulion do podlania w razie potrzeby
Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć, po czym natrzeć przyprawami (proponuję dodać trochę soli zmiękczającej mięso dzięki temu kaczka szybciej się upiecze) i odstawić na godzinę do lodówki.
W brytfannie rozgrzać masło z oliwą z oliwek (pół na pół) i obsmażyć na złoty kolor kaczkę, po czym dodać pokrojonej cebuli, czosnku, grzybów i jabłko. Całość przykryć i na małym ogniu dusić.
Gdyby zaszła taka potrzeba to można podlać kaczkę bulionem.
Mniej więcej po godzinie duszenia kaczkę podlać połową wina i kontynuować duszenie pod przykryciem od czasu do czasu podlewając resztą wina.
Duszenie może zająć ze 3 godziny ale warto uzbroić się w cierpliwość :)
W między czasie można przygotować pieczone ziemniaki i buraczki na ciepło - z tymi dodatkami i z kilkoma liśćmi świeżego rozmarynu kaczka smakuje bajecznie.
Świetnie smakują buraczki na ciepło z dodatkiem drobno posiekanych liści rozmarynu.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz