wtorek, 1 września 2015

Ośmiornica z grilla - po mojemu :)

Ośmiornica cóż jeden z moich ulubionych dań. Mięso jest delikatne i smakuje wspaniale. Jeden warunek to tak ją przygotować by nie była gumowata co wiele razy zdarzało się, gdy zamawiałam ośmiornicę w restauracji. Przepis, który tu podaję jest bardzo prosty lecz potrzeba więcej czasu na przygotowanie. Gwarantuję jednak, że ośmiornica nie będzie gumowata :) 

Składniki (2 porcje):

  • 1 ośmiornica ok 1 kg
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 litra białego wytrawnego wina
  • kilka ząbków czosnku
  • 1/2 litra bulionu (lub po prostu rozpuszczonej vegety w ciepłej wodzie)
  • oliwa z oliwek
  • sól 
  • świeżo zmielony pieprz
Ośmiornicę jeśli mrożona to rozmrozić, dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ja kupuję świeżą ośmiornicę i ją zamrażam bo podobno mięso jest delikatniejsze. Jaka jest prawda? Cóż co kucharz to inna teoria :)

W garnku rozgrzać oliwę w oliwek, wrzucić ze 2 -3 ząbki pokrojonego czosnku i obsmażyć na tym ośmiornicę. Po czym dodać wino, bulion, pokrojoną w ćwiartki połowę cytryny i ja jeszcze dodaję ze 2 świeże ząbki czosnku (jak ktoś nie lubi za bardzo czosnku to można dać mniej).

Całość gotować ok 1 godz. aż ośmiornica będzie prawie miękka. Następnie wyjąć ośmiornicę z wywaru najlepiej na cedzak by obeschła.

W między czasie do głębokiego talerza nalać oliwy z oliwek, dodać rozduszony czosnek i doprawić solą i pieprzem. 

Gdy ośmiornica przestygnie, zanużyć ją w przygotowanej oliwie z oliwek i obsmażyć na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu.

Tak przygotowana ośmiornica jest miękka i bardzo smaczna. Można ją podawać z grilowanymi warzywami lub z sałatą mieszaną (rukola + pomidory po prostu pycha)

Można ośmiornicę ugotować wcześniej a potem gdy będzie czas serwowania tylko wrzucić ją na grilla.

 

5 komentarzy:

  1. zrobiłam.....przepyszne !!!!!! przepis prosty i idealny.... bomba!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. cieszę się że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry, bardzo dziękuję za przepis. Wyszło świetnie, a na kolacji miałam smakoszy owoców morza :). Polecam serdecznie i pozdrawiam Autorkę przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo się cieszę, że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Petarda. Prosty przepis.. bez udziwnień i ośmiorniczka wychodzi przepyszna. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń