Składniki (2 porcje):
- 1 ośmiornica ok 1 kg
- 1/2 cytryny
- 1/2 litra białego wytrawnego wina
- kilka ząbków czosnku
- 1/2 litra bulionu (lub po prostu rozpuszczonej vegety w ciepłej wodzie)
- oliwa z oliwek
- sól
- świeżo zmielony pieprz
W garnku rozgrzać oliwę w oliwek, wrzucić ze 2 -3 ząbki pokrojonego czosnku i obsmażyć na tym ośmiornicę. Po czym dodać wino, bulion, pokrojoną w ćwiartki połowę cytryny i ja jeszcze dodaję ze 2 świeże ząbki czosnku (jak ktoś nie lubi za bardzo czosnku to można dać mniej).
Całość gotować ok 1 godz. aż ośmiornica będzie prawie miękka. Następnie wyjąć ośmiornicę z wywaru najlepiej na cedzak by obeschła.
W między czasie do głębokiego talerza nalać oliwy z oliwek, dodać rozduszony czosnek i doprawić solą i pieprzem.
Gdy ośmiornica przestygnie, zanużyć ją w przygotowanej oliwie z oliwek i obsmażyć na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu.
Tak przygotowana ośmiornica jest miękka i bardzo smaczna. Można ją podawać z grilowanymi warzywami lub z sałatą mieszaną (rukola + pomidory po prostu pycha)
Można ośmiornicę ugotować wcześniej a potem gdy będzie czas serwowania tylko wrzucić ją na grilla.
zrobiłam.....przepyszne !!!!!! przepis prosty i idealny.... bomba!!!
OdpowiedzUsuńcieszę się że smakowało :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry, bardzo dziękuję za przepis. Wyszło świetnie, a na kolacji miałam smakoszy owoców morza :). Polecam serdecznie i pozdrawiam Autorkę przepisu.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :)
OdpowiedzUsuńPetarda. Prosty przepis.. bez udziwnień i ośmiorniczka wychodzi przepyszna. Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuń