niedziela, 13 września 2015

Filet z kurczaka z warzywami

Danie to bardzo proste o ciekawym smaku, łatwe w przygotowaniu, czyli to co Tygryski lubią najbardziej :) Smacznie i Prosto
Sos sojowy nadaje inny bardziej orientalny smak - coś innego, coś nowego. Polecam

Składniki (2 porcje):

1. mięso
  • 1 duży filet z piersi kurczaka
  • 70 ml sosu sojowego (najlepiej KIKOMAN zielony bo czerwony jest za słony)
  • 1 suszona papryczka peperoncino posiekana
  • kilka rozgniecionych ziaren kolorowego pieprzu
  • sok z połowy pomarańczy 
  • ok 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • ok 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka świeżego majeranku ( może być suszony)
  • 1 łyżka świeżego tymianku (może być suszony)
  • sezam czarny i biały do posypania
2. warzywa
  • 1 mały kalafior
  • 200g fasolki szparagowej
  • 200g młodej lub mini marchewki 
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • gałązka świeżego majeranku lub tymianku
  • 3 plasterki cytryny4
3. sos do warzyw
  • 50ml sosu sojowego
  • trochę miodu
Z ziół, sosu sojowego,  oliwy zrobić zaprawę do mięsa. Filet z kurczaka pokroić w cieńsze bitki i zamoczyć w zaprawie. Wstawić do lodówki na ok 2 godziny.

Warzywa umyć, kalafior podzielić na kawałki. W garnku do gotowania na parze przygotować wodę i wrzucić do niej przyprawy i cytrynę. Warzywa ugotować na parze (najpierw wrzucić marchew a po ok 10 min fasolkę i na wierzch ułożyć kalafior).

Sos do warzyw - do rondelka wlać sos sojowy i dodać trochę miodu, po czym gotować na małym ogniu aż sos lekko się zagęści (trwa to ok 10-15 min) Podawać w osobnej miseczce.

Mięso wyjąć z zaprawy i usmażyć na patelni grillowej. Przed podaniem posypać mięso sezamem.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz