Sos sojowy nadaje inny bardziej orientalny smak - coś innego, coś nowego. Polecam
Składniki (2 porcje):
1. mięso
- 1 duży filet z piersi kurczaka
- 70 ml sosu sojowego (najlepiej KIKOMAN zielony bo czerwony jest za słony)
- 1 suszona papryczka peperoncino posiekana
- kilka rozgniecionych ziaren kolorowego pieprzu
- sok z połowy pomarańczy
- ok 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- ok 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka świeżego majeranku ( może być suszony)
- 1 łyżka świeżego tymianku (może być suszony)
- sezam czarny i biały do posypania
- 1 mały kalafior
- 200g fasolki szparagowej
- 200g młodej lub mini marchewki
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren kolorowego pieprzu
- gałązka świeżego majeranku lub tymianku
- 3 plasterki cytryny4
- 50ml sosu sojowego
- trochę miodu
Warzywa umyć, kalafior podzielić na kawałki. W garnku do gotowania na parze przygotować wodę i wrzucić do niej przyprawy i cytrynę. Warzywa ugotować na parze (najpierw wrzucić marchew a po ok 10 min fasolkę i na wierzch ułożyć kalafior).
Sos do warzyw - do rondelka wlać sos sojowy i dodać trochę miodu, po czym gotować na małym ogniu aż sos lekko się zagęści (trwa to ok 10-15 min) Podawać w osobnej miseczce.
Mięso wyjąć z zaprawy i usmażyć na patelni grillowej. Przed podaniem posypać mięso sezamem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz