Nie jestem wielkim fanem tych dań ale od czasu do czasu zje się z przyjemnością, szczególnie że dania są bardzo proste, szybko się przygotowuje i praktycznie można użyć wszystkiego. Jest jeden tylko warunek - produkty muszą być dobrej jakości.
Składniki (2 - 3 porcje)
- 360g - linguine
- 400g - dojrzałych świeżych pomidorów
- 120g - suszonych pomidorów z oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka - kapar (ja dałam 2 łyżeczki)
- 1 ząbek czosnku (ja dałam 2 średnie)
- 4 łyżki startego parmezanu
- oregano lub majeranek (najlepiej świeże)
- oliwa z oliwek
- sól
Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić poszatkowany czosnek wraz z suszonymi pomidorami pokrojonymi w paski. po kilku minutach dodać świeże pomidory, kapary i oregano. Całość posolić i dusić pod przykryciem ok 10 min. Na koniec dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać i gotować 3 min. Makaron podawać posypany startym parmezanem.
Danie proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Poniżej są dwa skany z książki "Pasta sapori d'Italia", na których przedstawione są rodzaje makaronów.
Jak widzicie rodzai makaronów jest dość sporo i warto jest poeksperymentować, bo smak, mimo że ciasto niby takie samo, jest całkiem inny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz