czwartek, 27 sierpnia 2015

Indyk po rumuńsku

W Polsce indycze mięso nie jest zbyt popularne, a szkoda gdyż jest o wiele zdrowsze niż mięso kurczaka. Rumunia widocznie bardziej docenia walory tego mięsa, jest ono bardzo popularne i serwowane jest w wielu postaciach. Moja propozycja to udziec indyka duszony w pomidorach, bardzo smaczne i zdrowe danie. 


Składniki (2 porcje):
  • 1 udziec indyka
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • sól i pieprz
  • świeży tymianek
  • oliwa z oliwek
  • wino wytrawne czerwone do podlania
Udziec umyć i osuszyć. Czosnek obrać i pokroić w paski, plastry boczku pokroić w paski, po czym nadziać nimi udziec. Mięso doprawić solą i pieprzem.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek obsmażyć na złoty kolor udziec indyka. Następnie dodać pokrojone w ćwiartki pomidory i posiekany tymianek, całość podlać winem i dusić do miękkości mięsa.
Ja podaję indyka z pure z ziemniaków i buraczkami na ciepło, w Rumunii bardzo popularne jest podawanie mięsa z polentą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz