poniedziałek, 6 lipca 2015

Sorbet z mango

Mango to jeden z moich ulubionych owoców, świetnie nadaje się do sałatek owocowych, koktajli teraz czas na sorbet :)

Składniki (4porcje):

  • 2 - owoce mango
  • 3 - limonki
  • 50g - cukru
  • 1 - białko jaja kurzego
Mango obrać, pokroić i wrzucić do blendera. Limonki sparzyć i delikatnie obrać trochę zielonej części skórki do dekoracji po czym wycisnąć z nich sok. Mango zmiksować wraz z sokiem z limonki. 
Białko jaja ubić na pianę z cukrem i dodać do zmiksowanego mango. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do naczynia przeznaczonego do zamrażania i wstawić do zamrażarki. Dobrze jest co ok godzinę przemieszać sorbet by powstała pulchna lodowa masa.
Sorbet udekorować cienkimi paskami skórki z limonki

Trzeba pamiętać zawsze, że jeśli używamy świeżego jajka należy przed rozbiciem sparzyć wrzątkiem skorupkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz