Składniki (4porcje):
- 400ml - wody
- 150g - cukru
- 5g - liści świeżej mięty
- sok z jednej limonki lub z 1/2 cytryny
Zagotować w garnku wodę dodać cukier i gotować na małym ogniu ok 15 min, po czym ostudzić. Liście mięty umyć i dokładnie osuszyć. Do ostudzonego syropu cukrowego dodać miętę i wstawić na noc do lodówki. Rano całość przecedzić, dodać sok z limonki. Następnie przelać do pojemnika przeznaczonego do zamrażania i włożyć do zamrażarki. Dobrze jest od czasu do czasu przemieszać sorbet by nabrał odpowiedniej konsystencji.
To świetny deser po obfitym posiłku, gdyż mięta wspomaga trawienie.
Jeśli akurat nie dysponuję cytryną, ani limonką, czym mogłabym zastąpić sok z tych cytrusów?
OdpowiedzUsuń