poniedziałek, 6 lipca 2015

Sorbet miętowy

Mięta to świetny dodatek do wszelkiego rodzaju napoi, koktajli i deserów. Nie ma to jak woda z kostkami lodu, liśćmi mięty i odrobiną cytryny. Kolej na inną odsłonę mięty - sorbet.

Składniki (4porcje):

  • 400ml - wody
  • 150g - cukru
  • 5g - liści świeżej mięty
  • sok z jednej limonki lub z 1/2 cytryny 

Zagotować w garnku wodę dodać cukier i gotować na małym ogniu ok 15 min, po czym ostudzić. Liście mięty umyć i dokładnie osuszyć. Do ostudzonego syropu cukrowego dodać miętę i wstawić na noc do lodówki. Rano całość przecedzić, dodać sok z limonki. Następnie przelać do pojemnika przeznaczonego do zamrażania i włożyć do zamrażarki. Dobrze jest od czasu do czasu przemieszać sorbet by nabrał odpowiedniej konsystencji. 

To świetny deser po obfitym posiłku, gdyż mięta wspomaga trawienie.

1 komentarz:

  1. Jeśli akurat nie dysponuję cytryną, ani limonką, czym mogłabym zastąpić sok z tych cytrusów?

    OdpowiedzUsuń