wtorek, 7 lipca 2015

Sorbet cytrynowy z bazylią

Sorbet cytrynowy jest chyba najbardziej popularnym sorbetem we Włoszech, to świetne zakończenie posiłku, gdyż wspomaga trawienie a oprócz tego świetnie orzeźwia w upalne dni.

Składniki (4porcje):

  • 100g - cukru
  • 250ml - wody
  • 3 cytryny
  • 6 dużych liści bazylii
  • 1 białko jaja kurzego
  • sól
Wodę zagotować dodać cukier, w międzyczasie sparzyć cytryny i obrać żółtą część skórki ( ja po prostu starłam skórkę na tarce o małych oczkach). Startą skórkę dodać do gotującego się syropu cukrowego i na małym ogniu gotować ok 10 min. Następnie syrop ostudzić i dokładnie przecedzić. Wycisnąć sok z cytryn i dodać do ostudzonego syropu wraz z pokrojoną drobno bazylią. 
Białko jaja ubić na pianę ze szczyptą soli i dodać do syropu. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć do zamrażarki w pojemniku przeznaczonym do zamrażania.
Dobrze jest od czasu do czasu wymieszać sorbet by nabrał pulchnej konsystencji.
Sorbet jest pyszny i wspaniale orzeźwia w upalne popołudnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz