Sorbet cytrynowy z bazylią
Sorbet cytrynowy jest chyba najbardziej popularnym sorbetem we Włoszech, to świetne zakończenie posiłku, gdyż wspomaga trawienie a oprócz tego świetnie orzeźwia w upalne dni.
Składniki (4porcje):
- 100g - cukru
- 250ml - wody
- 3 cytryny
- 6 dużych liści bazylii
- 1 białko jaja kurzego
- sól
Wodę zagotować dodać cukier, w międzyczasie sparzyć cytryny i obrać żółtą część skórki ( ja po prostu starłam skórkę na tarce o małych oczkach). Startą skórkę dodać do gotującego się syropu cukrowego i na małym ogniu gotować ok 10 min. Następnie syrop ostudzić i dokładnie przecedzić. Wycisnąć sok z cytryn i dodać do ostudzonego syropu wraz z pokrojoną drobno bazylią.
Białko jaja ubić na pianę ze szczyptą soli i dodać do syropu. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć do zamrażarki w pojemniku przeznaczonym do zamrażania.
Dobrze jest od czasu do czasu wymieszać sorbet by nabrał pulchnej konsystencji.
Sorbet jest pyszny i wspaniale orzeźwia w upalne popołudnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz