poniedziałek, 6 lipca 2015

Sorbet ananasowy

Słoneczko przygrzało, czas więc wyczarować coś na ochłodę. Sorbety to jedne z najprostszych deserów, które są moim skromnym zdaniem o niebo lepsze od lodów. Są zdrowsze i świetnie orzeźwiają w upalne popołudnie. 

Składniki (4porcje):

  • 850 g - obranego ananasa
  • 250g - cukru
  • sok z 2 limonek (z braku laku może być cytryna :)
  • 1 białko jaja kurzego
  • szczypta soli
Obranego ananasa włożyć do blendera, dodać cukier i zmiksować, po czym przełożyć masę do garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 5 min. Po ostudzeniu dodać do ananasa sok z limonki, ubite białko jaja z dodatkiem szczypty soli. Całość dokładnie wymieszać przelać do pojemnika przeznaczonego do zamrażania i włożyć do zamrażarki. Co godzinę dobrze jest przemieszać sorbet by powstała jednolita masa sorbetu.

Serwować można z kawałkami świeżego ananasa, polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz