poniedziałek, 6 lipca 2015

Kurczak z bazylią i pomidorami

Bazylia w ogródku osiągnęła monstrualne rozmiary i nadeszła chwila, gdy trzeba było pomyśleć co by tu z nią zrobić. Panowałam kurczaka na obiad, więc trochę zastanowienia i już mam rozwiązanie.
Kurczak, pomidory i bazylia to świetne połączenie, danie jest smaczne, doskonałe w upalne dni.


Składniki (2 porcje):
  • kurczak - mogą być 4 skrzydełka lub 2 nogi 
  • spory pęczek świeżej bazylii
  • kilka gałązek  świeżego oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • 200g - pomidorów koktajlowych
  • 250g - pomidorów pelati z puszki
  • sól
  • świeżo zmielone peperoncino
  • oliwa z oliwek
Kawałki kurczaka posolić i obsmażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor. Następnie dodać posiekany drobno czosnek i przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Gotować chwilę pod przykryciem. Gdy pomidory zmiękną dodać pomidory pelati z puszki oraz posiekane zioła. Całość lekko posolić i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Na koniec doprawić do smaku odrobiną peperoncino i solą. 
Danie proste, "jednogarnkowe" :) i przede wszystkim smaczne.
Ja podałam kurczaka ze świeżym pieczywem, lecz świetnie smakuje z brązowym ryżem lub młodymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz