piątek, 10 lipca 2015

Sorbet pomarańczowy z campari

Kto lubi drink o nazwie Campari Orange? Jeśli tak to musicie spróbować tego sorbetu, jest wyśmienity, orzeźwia i smakuje dokładnie jak ten drink :) 

Składniki (4porcje):
  • 500ml - świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 100ml - campari
  • ok 100g - 150g - cukru (najlepiej spróbować bo wszystko zależy od tego jak słodkie są pomarańcze)
  • 1 łyżka - cukru pudru
  • 2 - białka jaja kurzego
  • kandyzowana skórka pomarańczy
 
Wymieszać campari z sokiem i cukrem (ja wrzuciłam wszystko do blendera) tak by cały cukier się rozpuścił, po czym wstawić całość do zamrażarki na ok 2 godz. pamiętając by co pół godziny przemieszać.
Po upływie 2 godzin wyjąć sok z zamrażarki. Białka ubić na pianę z cukrem pudrem i wymieszać ją dokładnie z sokiem. Następnie wlać sorbet do pojemnika przeznaczonego do zamrażania i włożyć do zamrażarki. Czas zamrażania to ok 5 - 6 godzin. Co godzinę dobrze jest przemieszać sorbet by nabrał odpowiedniej pulchnej konsystencji.

Podawać sorbet posypany kandyzowaną skórką z pomarańczy. 
Po prostu pycha :)

3 komentarze:

  1. A żeby łatwiej wycisnąć więcej soku z pomarańczy polecam uprzednie jej podgrzanie. ;-) Kilak sekund w mikrofali albo w gorącej wodzie czyni cuda. ;-) Pomarańcza wyciska się o niebo lepiej. ;-) A sorbetu na pewno spróbujemy - tylko trzeba iść do sklepu do dobre Campari... Jakieś konkretne polecasz? :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Campari Bitter jest bardzo dobre i w sumie chyba najbardziej popularne, ostatnio jak robiłam ten sorbet to mi zabrakło campari więc dodałam Aperol i też było pyszne. W sumie te dwa alkohole są bardzo zbliżone smakiem więc można użyć jednego bądź drugiego.
    Poproszę później o informację czy smakował sorbet :)

    OdpowiedzUsuń