Składniki (4porcje):
- 500ml - świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 100ml - campari
- ok 100g - 150g - cukru (najlepiej spróbować bo wszystko zależy od tego jak słodkie są pomarańcze)
- 1 łyżka - cukru pudru
- 2 - białka jaja kurzego
- kandyzowana skórka pomarańczy
Po upływie 2 godzin wyjąć sok z zamrażarki. Białka ubić na pianę z cukrem pudrem i wymieszać ją dokładnie z sokiem. Następnie wlać sorbet do pojemnika przeznaczonego do zamrażania i włożyć do zamrażarki. Czas zamrażania to ok 5 - 6 godzin. Co godzinę dobrze jest przemieszać sorbet by nabrał odpowiedniej pulchnej konsystencji.
Podawać sorbet posypany kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Po prostu pycha :)
A żeby łatwiej wycisnąć więcej soku z pomarańczy polecam uprzednie jej podgrzanie. ;-) Kilak sekund w mikrofali albo w gorącej wodzie czyni cuda. ;-) Pomarańcza wyciska się o niebo lepiej. ;-) A sorbetu na pewno spróbujemy - tylko trzeba iść do sklepu do dobre Campari... Jakieś konkretne polecasz? :-)
OdpowiedzUsuńCampari Bitter jest bardzo dobre i w sumie chyba najbardziej popularne, ostatnio jak robiłam ten sorbet to mi zabrakło campari więc dodałam Aperol i też było pyszne. W sumie te dwa alkohole są bardzo zbliżone smakiem więc można użyć jednego bądź drugiego.
OdpowiedzUsuńPoproszę później o informację czy smakował sorbet :)
Jeśli tylko nie zapomnimy!
Usuń