Przygotowanie królika bardzo proste i nie wymagające dużego nakładu pracy, efektem zaś jest smaczne i soczyste mięso. Polecam
Składniki (4-6 porcji):
- 1 królik
- 10 ząbków czosnku
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 150ml - octu winnego
- ok 200ml - białego wytrawnego wina
- 50g - masła
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
W międzyczasie rozmaryn umyć, oddzielić listki od łodyżek i drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany rozmaryn. Całość dusić przez ok 10 min by powstało coś w rodzaju sosu pesto
Po upływie 30 min królika wyjąć z zalewy i osuszyć, następnie doprawić solą i pieprzem. W głębokiej patelni na oliwie z oliwek obsmażyć na złoty kolor kawałki królika po czym posmarować sosem z rozmarynu i czosnku z obu stron i smażyć pod przykryciem przez ok 1,5 godziny. Gdy mięso będzie prawie gotowe podlać je winem i dusić do miękkości.
W regionie Lombardia królik często podawany jest z polentą, ja jednak nie jestem zbytnim fanem polenty, więc podałam pure z ziemniaków i buraczki na ciepło - palce lizać :D
Źródło: Vivere e mangiare a mantowa - tra tradizioni e kultura, R. Zanoni,wyd. Arsenale 2008
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz