wtorek, 14 lipca 2015

Królik duszony z czosnkiem i rozmarynem

Przepis ten przywiozłam z Mantova, niedużego miasta położonego niecałe 2 godziny jazdy na zachód od Mediolanu. 
Przygotowanie królika bardzo proste i nie wymagające dużego nakładu pracy, efektem zaś jest smaczne i soczyste mięso. Polecam

Składniki (4-6 porcji):
  • 1 królik 
  • 10 ząbków czosnku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 150ml - octu winnego
  • ok 200ml - białego wytrawnego wina
  • 50g - masła
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
Królika umyć i pokroić na kawałki, po czym zanurzyć w wodzie z octem na ok 30 min.
W międzyczasie rozmaryn umyć, oddzielić listki od łodyżek i drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany rozmaryn. Całość dusić przez ok 10 min by powstało coś w rodzaju sosu pesto

Po upływie 30 min królika wyjąć z zalewy i osuszyć, następnie doprawić solą i pieprzem. W głębokiej patelni na oliwie z oliwek obsmażyć na złoty kolor kawałki królika po czym posmarować sosem z rozmarynu i czosnku z obu stron i smażyć pod przykryciem przez ok 1,5 godziny. Gdy mięso będzie prawie gotowe podlać je winem i dusić do miękkości.

W regionie Lombardia królik często podawany jest z polentą, ja jednak nie jestem zbytnim fanem polenty, więc podałam pure z ziemniaków i buraczki na ciepło - palce lizać :D

Źródło: Vivere e mangiare a mantowa - tra tradizioni e kultura, R. Zanoni,wyd. Arsenale 2008

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz