czwartek, 9 lipca 2015

Granita di anguria - czyli deser lodowy z arbuza

 
Granita to obok sorbetów jeden z popularniejszych deserów lodowych. Generalnie jest bardzo podobny do sorbetu lecz bez dodatku cukru, co czyni ten deser o wiele zdrowszym niż sorbet i o wiele prostsze jest przygotowanie.

Składniki (4porcje):
  • 500g - dojrzałego arbuza
  • ok 20 liści - mięty (same liście)
  • sok z 1 limonki

Arbuza pokroić usuwając pestki, wycisnąć sok z limonki a miętę umyć i osuszyć. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Całość przelać do naczynia przeznaczonego do zamrażania i włożyć do zamrażarki. Dobrze jest tak jak w przypadku sorbetu co jakiś czas przemieszać nasz deser. Czas zamrażania to ok 5 godz.

W taki sam sposób możemy komponować sami swoje desery używając innych owoców. Warto poeksperymentować, gdyż takie desery to świetny zamiennik tradycyjnych lodów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz