Granita to obok sorbetów jeden z popularniejszych deserów lodowych. Generalnie jest bardzo podobny do sorbetu lecz bez dodatku cukru, co czyni ten deser o wiele zdrowszym niż sorbet i o wiele prostsze jest przygotowanie.
Składniki (4porcje):
- 500g - dojrzałego arbuza
- ok 20 liści - mięty (same liście)
- sok z 1 limonki
Arbuza pokroić usuwając pestki, wycisnąć sok z limonki a miętę umyć i osuszyć. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Całość przelać do naczynia przeznaczonego do zamrażania i włożyć do zamrażarki. Dobrze jest tak jak w przypadku sorbetu co jakiś czas przemieszać nasz deser. Czas zamrażania to ok 5 godz.
W taki sam sposób możemy komponować sami swoje desery używając innych owoców. Warto poeksperymentować, gdyż takie desery to świetny zamiennik tradycyjnych lodów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz