Sałatka po japońsku - czyli JAKO TAKO
Sałatki bardzo często powstają, gdy w lodówce nazbiera nam się różnistych różności i nie wiadomo co z tym zrobić. Cóż mi po ostatnim robieniu sushi została marynowana tykwa i rzodkiew, wczoraj z obiadu zostało mi trochę czerwonego ryżu, czyli dziś na lunch sałatka:)
Ciekawy smak!
Ta sałatka jest dla tych co lubią sałatki na słodko.
Składniki:
- 100g - czerwonego ryżu (może też być brązowy)
- kilka listków marynowanej tykwy
- kawałek marynowanej rzepy
- mała puszka kukurydzy
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- do wyboru sos sojowy lub sos słodko-kwaśny (ja wybrałam sos sojowy)
Ryż ugotować, tykwę i rzepę pokroić na małe kawałki, tuńczyka odcedzić. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić sosem. Tu do wyboru sosy, mi bardziej smakuje z sosem sojowym ale sos słodko-kwaśny też nieźle pasuje.
Szybko i smacznie, polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz