Liquore di ginepro - Nalewka z jałowca
Jałowiec już w dawnych czasach używany był do konserwowania mięs, gdyż posiada on silne właściwości bakeriobójcze, pobudza on metabolizm, "oczyszcza krew", działa moczopędnie, poprawia samopoczucie. Kieliszek nalewki to wspaniałe zakończenie obfitego posiłku.
Składniki:
- 15g - owoców jałowca
- 1g - cynamonu
- skórka z 2 cytryn
- 1 litr - białego wytrawnego wina
- 100ml - alkoholu 95%
Owoce rozgnieść, włożyć do szczelnie zamykanego słoja wraz z resztą składników. Całość odstawić na 14 dni, codziennie dokładnie wstrząsając zawartością. Po upływie 2 tygodni zawartość dokładnie przecedzić i przelać do butelek. Dobrze jest zalakować woskiem każdą butelkę, więc sprawdzają się tu niedużej pojemności butelki. Nalewka jest od razu gotowa do spożycia.
Przechowywać najlepiej w piwnicy.
Źródło: Cuciniere di conventi e abbazie, praca zbiorowa pod redakcją
S. Rapa i P. Mancini, Edizioni del Baldo 2013
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz