Sos ten pochodzi z regionu Liguria, pierwszy przepis datowany jest na połowę osiemnastego wieku. Podstawowym składnikiem jest bazylia, a tradycyjny sposób przygotowania pesto wymaga użycia moździerza, ja niestety go nie posiadam jeszcze, więc zmodernizowałam trochę przepis :) i użyłam blendera. Dlatego pierwsza receptura jest z książki "Pasta sapori d'Italia" wyd. BALDO a druga to moja wersja.
Składniki:
- 2 spore gałązki bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 50g startego sera pecorino
- 50g startego parmezanu
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki gorącej wody
- sól do smaku
Moja wersja pesto z blendera
Składniki:
- 130g liści bazylii
- 15g czosnku przeciśniętego przez praskę
- 15g orzeszków piniowych
- 100ml oliwy z oliwek
- 80g startego parmezanu
- 50ml wody
- sól do smaku
Do blendera wrzucić orzeszki i czosnek, wlać oliwę z oliwek, po czym dokładnie zmiksować. Następnie dodać liście bazylii, wodę i parmezan. Dokładnie wszystko zmiksować na jednolitą masę i doprawić do smaku solą.
Potem sos podgrzałam prawie do wrzenia i przelałam do słoików, by przechować. Słoiki trzeba odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz