sobota, 4 lipca 2015

Vincotto

Vincotto pochodzi z regionów Puglia i Marche. Syrop ma charakterystyczny intensywny słodki smak, i nie jest formą octu, choć słodkie wersje octu mogą być wytwarzane z vincotto. Ten dodatkowy produkt nazywa się ocet z Vincotto.
Vincotto może być stosowane jako słodka przyprawa do pieczonego mięsa i drobiu, serów i risotto, jak i również przy produkcji wina. Można też użyć jako dodatek do napoi i koktajli.


Składniki:
  • 1kg - winogrona białego
  • 1kg - winogrona czerwonego
  • 100g - czarnych fig
  • 100g - zielonych fig
Winogrona umyć, wypestkować i przecisnąć przez prasę. Uzyskany sok wlać do garnka i dodać obrane i pokrojone figi. Gotować na wolnym ogniu przez kilka godzin, aż odparuje mniej więcej 1/5 zawartości garnka i powstanie gęsty syrop. Przecedzić dokładnie przez sito i wlać do butelek.

Źródło: Cuciniere di conventi e abbazie, praca zbiorowa pod redakcją
S. Rapa i P. Mancini, Edizioni del Baldo 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz