Vincotto
Vincotto pochodzi z regionów Puglia i Marche. Syrop ma charakterystyczny intensywny słodki smak, i nie jest formą octu, choć słodkie wersje octu mogą być wytwarzane z vincotto. Ten dodatkowy produkt nazywa się ocet z Vincotto.
Vincotto może być stosowane jako słodka przyprawa do
pieczonego mięsa i drobiu, serów i risotto, jak i również przy produkcji wina. Można też użyć jako dodatek do napoi i koktajli.
Składniki:
- 1kg - winogrona białego
- 1kg - winogrona czerwonego
- 100g - czarnych fig
- 100g - zielonych fig
Winogrona umyć, wypestkować i przecisnąć przez prasę. Uzyskany sok wlać do garnka i dodać obrane i pokrojone figi. Gotować na wolnym ogniu przez kilka godzin, aż odparuje mniej więcej 1/5 zawartości garnka i powstanie gęsty syrop. Przecedzić dokładnie przez sito i wlać do butelek.
Źródło: Cuciniere di conventi e abbazie, praca zbiorowa pod redakcją
S. Rapa i P. Mancini, Edizioni del Baldo 2013
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz