wtorek, 30 czerwca 2015

Rosolio - likier z płatków róży

Rosolio jest bardzo popularny przede wszystkim na południu Włoch i Piemoncie. Na Sycylii likier ten przygotowywany jest od XVI wieku i podawany gościom jako symbol szczęścia. 
Ciekawy w smaku i łatwy w przygotowaniu, miałam okazję spróbować tego likieru i osobiście bardzo przypadł mi do gustu, polecam.

Składniki:
  • 30g - cukru
  • 500ml - alkoholu 95%
  • 30g - płatków czerwonej róży
  • 1 nieduża laska - cynamonu
  • 1 goździk
do przygotowania syropu cukrowego:
  • 400g - cukru
  • 400ml - wody

Utrzeć w moździerzu na jednolitą masę płatki róży z cukrem i 1 łyżką alkoholu. Utartą masę przełożyć do słoika  szczelnie zamykanego, dodać cynamon, goździk i resztę alkoholu. Słoik zamknąć i odstawić na 10 dni, codziennie dobrze wstrząsając zawartością.
Po 10 dniach przygotować syrop cukrowy (zagotować wodę z cukrem i gotować aż cukier się rozpuści i całość lekko zgęstnieje), ostudzić go i dodać do alkoholu z płatkami. Całość dobrze wymieszać i odstawić na kolejne 10 dni, po czym dokładnie przecedzić, przelać do butelek i szczelnie zamknąć. Likier przechowywać najlepiej w piwnicy. 


Źródło: Cuciniere di conventi e abbazie, praca zbiorowa pod redakcją
S. Rapa i P. Mancini, Edizioni del Baldo 2013


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz