czwartek, 11 czerwca 2015

Mistrà aromatico

Receptura ta pochodzi z klasztoru Santa Maria delle Rose e Sant'Angelo w Pontano, prowincja Macerata. Mistrà przywieziony został do Włoch z Republiki Wenecji, która między XVII a XVIII wiekiem podbiła greckie miasto o tej samej nazwie, z czasem likier ten stał się typowym napitkiem regionów Lazio i Marche.

Składniki:
  • 1 - pomarańcza
  • 1litr - alkoholu 95%
  • 25g - nasion zielonego anyżu
  • 15g - kolendry
  • 5g - nasion kopru włoskiego
Do przygotowania syropu:
  • 1,25 kg - cukru
  • 1,25 l - wody
Pomarańczę dokładnie umyć i za pomocą obieraczki do warzyw lub tarki obrać z wierzchniej kolorowej części skórki. 
Skórkę pomarańczy włożyć do słoja, dodać anyż, kolendrę, nasiona kopru i zalać alkoholem.
Całość dokładnie wstrząsnąć i odstawić na 8 dni. Następnie dokładnie przecedzić.
Przygotować syrop cukrowy - rozpuścić cukier w wodzie i gotować, aż syrop trochę zgęstnieje.
Ostudzony syrop połączyć z alkoholem i przelać do butelek z ciemnego szkła i odstawić na 1 miesiąc.

Mistrà, w przeciwieństwie Anisetta i Sambuca, które są słodkim smaku, jest wytrawne, co czyni go idealnym do dodania odrobiny do kawy - caffe corretto ale można pić bez dodatków. W Wenecji był również pijany sposób ouzo zmieszany z wodą, ja polecam podanie go z kostkami lodu.


Źródło: Cuciniere di conventi e abbazie, praca zbiorowa pod redakcją
S. Rapa i P. Mancini, Edizioni del Baldo 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz