piątek, 8 maja 2015

Zupa - krem z zielonych szparag

Szparagi to bogate źródło witamin i minerałów Zawierają witaminę C, E i Beta-karoten oraz wapń, fosfor i potas. Wpływają na prawidłową pracę nerek i układu odpornościowego. Błonnik zawarty w szparagach wpływa na prawidłową perystaltykę jelit a insulina wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Glutation zaś wspomaga wątrobę w oczyszczaniu organizmu, z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych. Spożycie szparag polecane jest przy  chorobach serca, dnie moczanowej, zachwianiu gospodarki wodnej organizmu oraz osobom stosującym dietę niskokaloryczną.

Pomijając wszystko szparagi są po prostu pyszne i szczerze je polecam :)


Składniki (3-4 porcje):


  • 500g - zielonych szparag
  • 90g - masła
  • 50g - mąki typu 00
  • 2 - żółtka
  • 60g - lub więcej - startego sera Montasio stravecchio lub parmezanu
  • ok 1 l - wody osolonej lub bulionu 
  • sól i pieprz

Szparagi oczyścić, umyć i pokroić w kawałki, po czym wrzucić do garnka z wodą lub bulionem i ugotować. Po ugotowaniu, szparagi odcedzić pozostawiając wodę.
W rondlu stopić masło i połowę odlać, do pozostałego w rondlu masła wsypać mąkę i zrobić zasmażkę, którą rozprowadzić wodą lub bulionem pozostałym z gotowania szparag. Dodać szparagi, zmiksować dokładnie blenderem na krem i zagotować.
Na koniec resztę stopionego masła wymieszać z żółtkami na jednolitą masę i dodać do zupy energicznie mieszając by żółtka się nie ścięły. Można przed dodaniem do zupy żółtek wpierw wlać trochę zupy do miski z żółtkami by temperatura się trochę wyrównała, dzięki temu żółtka nie powinny się ściąć.
Zupę podajemy bardzo gorącą posypaną startym serem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz