czwartek, 7 maja 2015

Czarny bez (Sambucus nigra)

www.wikipedia.org
Bez lekarski inaczej nazywany również Bzowina, Hyćka lub Bzina, rośnie jako krzew lub nieduże drzewo z kwiatami białymi o silnej lecz niezbyt miłej woni. Owoce czarnego bzu wyglądają trochę jak ciemne jagody. W starożytności owoców bzu używano do farbowania włosów a w średniowieczu wywar z kory bzu był stosowany jako środek odchudzający. Świeże liście czarnego bzu służą do okładów przy poparzeniach i obrzękach.
Roślina ta zawiera olejki eteryczne, rutynę, sole mineralne, garbniki a owoce są bogatym źródłem witaminy C. Bez ma działanie moczopędne, napotne i regulujące przepuszczalność naczyń włoskowatych.

Receptury:

  • Wywar stosowany przy zapaleniu miedniczek nerkowych
2 łyżki kory bzu czarnego, 1 łyżkę kwiatów bławatka, 1 łyżkę paprotki słodkiej dobrze wymieszać. Czubatą łyżkę mieszanki zalać 250 ml wrzątku i wolno gotować przez 5 min, po czym przecedzić przez sito. Pić po pół szklanki wywaru  kilka razy dziennie jako środek moczopędny.

  • Wywar stosowany przy bolesnym miesiączkowaniu
1 łyżkę kwiatów bzu, 2 łyżki rumianku, 1 łyżkę ruty dobrze wymieszać. Czubatą łyżkę stołową mieszanki zalać 250 ml wrzątku i wolno gotować przez 5 min, po czym przecedzić. Pić po pół szklanki kilka razy dziennie.

  • Napar stosowany przy grypie, gorączce wynikającej z przeziębienia
Po 1 łyżce kwiatów bzu,  bratków i kwiatu lipy zalać 500 ml wrzątku, przykryć i parzyć 15 min. Po czym przecedzić i osłodzić 1 łyżeczką do herbaty soku malinowego lub porzeczkowego. Pić po pół szklanki co 2 godziny.

  • Napar stosowany przy grypie
Po 1 łyżce kwiatu bzu czarnego, kwiatu lipy, kwiatu słonecznika, kwiatu wiązówki, liści mącznicy, korzenia arcydzięgla, korzenia lubczyku, owoców maliny, owoców głogu wszystko dobrze wymieszać. Czubatą łyżkę mieszanki zalać 250 ml wrzątku, przykryć i parzyć przez 3 godziny, po czym przecedzić przez sitko. Pić po jednej szklance lekko podgrzanego naparu trzy razy dziennie przed posiłkiem.

  • Herbata odchudzająca
 40 g morszczynu pęcherzykowego, 20 g korzenia bzu czarnego, 15 g kory kruszyny, 15 g owocu szakłaku i 10 g ziela dymnicy pospolitej wszystko dokładnie wymieszać. 2-4 łyżki mieszanki zalać 1 litrem wrzątku, przykryć i odstawić na całą noc. Rano podgrzać, przecedzić i pić rano i wieczorem jedną szklankę herbaty przed posiłkiem.

  • Napar stosowany przy zaparciach
 1 liść aloesu, 1 łyżka kwiatu bzu czarnego, 1 łyżeczka kozieradki, 1 łyżeczka kopru włoskiego wszystko dokładnie wymieszać, zalać 500ml wrzątku. przykryć i parzyć przez 15 min. Napar przecedzić i pić po jednej szklance przez 2 dni. 

  • Napój w chorobach gorączkowych
20 g kwiatu lipy, 20 g kwiatu czarnego bzu, 10 g rumianku,  25 g kory wierzby, 25 g owoców maliny wszystko razem wymieszać, zalać 500 ml wrzątku, przykryć i parzyć ok 15 min. Pić gorący napar po pół szklanki do jedną godzinę leżąc w łóżku.

  • Herbata regulująca układ trawienny i nerwowy oraz poprawiająca pracę jelit
10 g liści senesu, 20 g kory kruszyny, 10 g kwiatu czarnego bzu, 10 g kwiatu nagietka lekarskiego,  20 g korzenia lukrecji, 20 g ziela dziurawca, 50 g ziela melisy wszystko dokładnie wymieszać. Czubatą łyżkę mieszanki zalać 250 ml wrzątku i gotować przez 2 min, po czym odstawić na 10-15 minut. Pic po pół szklanki trzy razy dziennie przed posiłkami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz