piątek, 8 maja 2015

Carpaccio wołowe



Carpaccio pierwszy raz podano w Wenecji  w 1950 roku hrabinie Amalii Nani Mocenigo w lokalu Harry’s Bar, kiedy ta poinformowała właściciela lokalu że lekarz przepisał jej dietę, w która obejmuje mięso jedynie w  surowej postaci.
Tradycyjnie jest  to danie z surowego wołowego mięsa cienko pokrojone i doprawione oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą,  świeżo mielonym pieprzem i cienkimi płatkami sera najlepiej parmezanu. Obecnie jednak można spotkać rozmaite wersje carpaccio np. z cielęciny, dziczyzny, łososie i tuńczyka. Ja jednak obstaję przy tradycyjnej recepturze carpaccio z wołowiny choć nie ukrywam że carpaccio z łososia z cytryną i zielonym koperkiem jest wyborne.


Składniki:


  • 150g – polędwicy wołowej bardzo cienko pokrojonej w plastry
  • sałata rukola
  • pół ząbku czosnku
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno (im droższy tym lepszy)
  • parmezan pokrojony w cienkie płatki
  • ocet balsamiczny (aceto balsamico di Modena)
  • sól 
  • pieprz
Na talerzu ułożyć cienką warstwę rukoli a na niej rozłożyć plastry wołowiny (plastry muszą być tak cienkie że prawie przeźroczyste). Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą z oliwek. Wycisnąć sok z cytryny i skropić nią mięso, po czym wołowinę posolić, przyprawić pieprzem i polać oliwą z oliwek z czosnkiem. Na wierzch posypać płatkami sera parmezan i skropić octem balsamicznym. Jeśli ktoś nie lubi czosnku można go zastąpić kaparami.

We Włoszech spotkałam się też z carpaccio podanym ze specjalnym sosem i powiem szczerze też jest pyszny.

Składniki:
  • 150g - majonezu
  • 1 łyżeczka - sosu Worcester
  • 2 łyżeczki - mleka
  • sok z cytryny - do smaku
  • sól i pieprz
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i tak sporządzonym sosem polać wołowinę. Można dodać trochę gałki muszkatołowej lub zmielonego peperoncino. Nie trzeba się trzymać sztywno proporcji bo wszystko zależy od  Waszego smaku i gust.

Jest wiele wersji Carpaccio i wiele różnych dodatków. Podawany na sałacie lub bez, z czosnkiem lub kaparami lub pieczarkami. Można też po prostu skropić oliwą, sokiem z cytryny doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem i też będzie pyszne. Wszystko zależy od Waszego gustu i pomysłu.

Warto mieć w zamrażarce kawałek polędwicy wołowej by w razie czego mieć w zanadrzu pyszne danie, które bez problemu będzie gotowe w 10 min :)
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz