piątek, 10 kwietnia 2015

Kozina alla neretese


Składniki:
  • 1,5kg - mięsa kozy
  • 800g - czerwonej papryki
  • 750g - dojrzałych pomidorów
  • 2 cebule
  • 8 młodych cebulek dymki (tych ze szczypiorkiem)
  • 1 korzeń selery
  • 1 papryka peperoncino
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka rozmarynu
  • skórka z 1 cytryny (duże kawałki)
  • kilka goździków
  • 125ml - białego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek
  • sól i ziarna pieprzu
Mięso umyć i osuszyć, pokroić w średniej wielkości kawałki. Do brytfanny  na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Po czym wrzucić kilka goździków, oczyszczony i pokrojony seler, liść laurowy, gałązkę rozmarynu, chili i kawałki skórki z cytryny. Następnie dodać mięso i zrumienić delikatnie obracając drewnianą łyżką. Po czym usunąć rozmaryn, liście laurowe i skórkę z cytryny i wlać tyle gorącej wody do brytfanny by przykryć mięso, posolić. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu. 

Po godzinie gotowania dodać wino i gotować bez przykrycia by wino odparowało, a następnie dodać pokrojoną cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem oraz pomidory obrane ze skórki z nasionami. Brytfannę przykryć i gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.

Tymczasem na osobnej patelni na oliwie z oliwek podsmażyć oczyszczoną i pokrojoną paprykę. 
Gdy mięso będzie prawie ugotowane dodać podsmażoną paprykę i gotować jeszcze przez ok 10 minut.

Źródło: Cuciniere rosso della tradizione, praca zbiorowa pod redakcją A. Zanoncelli, wyd. Edizioni del Baldo 2014r.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz