Składniki:
- 1,5kg - mięsa kozy
- 800g - czerwonej papryki
- 750g - dojrzałych pomidorów
- 2 cebule
- 8 młodych cebulek dymki (tych ze szczypiorkiem)
- 1 korzeń selery
- 1 papryka peperoncino
- 1 liść laurowy
- 1 gałązka rozmarynu
- skórka z 1 cytryny (duże kawałki)
- kilka goździków
- 125ml - białego wytrawnego wina
- oliwa z oliwek
- sól i ziarna pieprzu
Po godzinie gotowania dodać wino i gotować bez przykrycia by wino odparowało, a następnie dodać pokrojoną cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem oraz pomidory obrane ze skórki z nasionami. Brytfannę przykryć i gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
Tymczasem na osobnej patelni na oliwie z oliwek podsmażyć oczyszczoną i pokrojoną paprykę.
Gdy mięso będzie prawie ugotowane dodać podsmażoną paprykę i gotować jeszcze przez ok 10 minut.
Źródło: Cuciniere rosso della tradizione, praca zbiorowa pod redakcją A. Zanoncelli, wyd. Edizioni del Baldo 2014r.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz