poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Grillowanie mięsa - świetna mieszanka ziół


Wiosna, zrobiło się cieplej i pomału czas odkurzyć grill i rozpocząć sezon grillowy.
W sklepach jest wiele gotowych mieszanek do grillowania lecz ich skład jest zabójczy dla mięsa. Nie czuje się smaku mięsa tylko smak przyprawy - bardzo słony i pikantny. Mija się to z celem bo przecież chcemy zjeść fajnie przyrządzone mięso z grilla a nie przyprawę.
Ostatnio trafiłam na świetną mieszankę ziół do mięsa i gorąco ją polecam. 

Składniki:
  • papryka ostra
  • imbir
  • pieprz czarny
  • kolendra
  • bazylia
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • tymianek
  • goździki
  • sól (nie za dużo)
  • czosnek (susz)
  • cebula  (susz)
Cebula i czosnek fajnie jak by były suszone ale można też użyć świeże (starte na papkę)
Suche składniki trzeba rozdrobnić, wymieszać z cebulą i czosnkiem (można też dodać trochę oliwy z oliwek).
Tak przygotowaną mieszanką posmarować mięso, dobrze jeśli mięso poleży w lodówce min. 2 godziny. 

Tak jak pisałam najlepiej jeśli wszystkie składniki są w postaci suszu. Taka mieszanka jest łatwiejsza w użyciu i można przygotować w większej ilości, by już mieć gotową przyprawę do grilla.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz