Składniki(4porcje):
- 200g - białego ryżu
- 200g - mięsa kurczaka pokrojonego w kostkę
- 150g - kalmarów - krążków
- 12 szt - małży - Cozze
- 150g - zielonego groszku
- 300g - pomidorów pelatti z puszki
- 200g - cebuli białej
- peperoncino (suszonego)
- szafran (ja nie miałam to nie dałam i tyle :)
- 100ml - wytrawne białe wino
- 500ml - bulionu
- oliwa z oliwek
- sól
W głębokiej patelni podsmażyć na oliwie z oliwek zeszklić pokrojoną cebulę, dodać kurczaka i obsmażyć na złoty kolor. Po czym dodać wg uznania peperoncino (ja dałam jedną małą papryczkę), kalmary i po kilku minutach podlać winem. Gdy wino odparuje dodać pomidory pelatti i zielony groszek.
W tym czasie w osobnym garnku ugotować ryż do połowy twardości, a w bulionie małże do momentu aż się otworzą i można będzie wyjąć je z muszli. Nie polecam wrzucania z muszlami, choć to fajnie wygląda, niewygodne jest w jedzeniu i można trafić na kawałki muszli podczas jedzenia.
Dodać podgotowany ryż i małże oraz szafran i gotować mieszając, aż ryż będzie miękki.
Danie w sumie proste i szybko się przygotowuje, ale przede wszystkim baaardzo smaczne.
Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz