Filet z kurczaka z pure buraczano-ziemniaczanym
Danie to dostarcza dużo energii organizmowi. Głównym bohaterami dania są tu buraki, bogate w naturalne przeciwutleniacze, witaminy i sole mineralne. Wpływają na poprawne funkcjonowanie układu pokarmowego. Działają moczopędnie i oczyszczająco. Zawierają dużo magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Spożywanie buraków wskazane jest przy anemii. Danie to dedykowane jest osobom stosującym dietę niskokaloryczną.
Składniki (4porcje):
- 400g - filet z piersi kurczaka
- mąka pszenna typu 00
- oliwa z oliwek
- sól
- do przygotowania pure:
- 4 (1kg) dużych ziemniaków
- 3 (420g) ugotowanych czerwonych buraków
- 50g masła
- 200ml mleka
- sól
Ziemniaki ugotować w szybkowarze lub tradycyjnie w wodzie i przedusić przez praskę, ugotowane buraki obrać ze skórki i rozdrobnić blenderem.
W głębokiej patelni roztopić masło dodać buraki, ziemniaki i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować aż masa nabierze konsystencji pure.
W między czasie filet z piersi kurczaka posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek.
Danie proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz