piątek, 17 kwietnia 2015

Filet z kurczaka z pure buraczano-ziemniaczanym

Danie to dostarcza dużo energii organizmowi. Głównym bohaterami dania są tu buraki, bogate w naturalne przeciwutleniacze, witaminy i sole mineralne. Wpływają na poprawne funkcjonowanie układu pokarmowego. Działają moczopędnie i oczyszczająco. Zawierają dużo magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Spożywanie buraków wskazane jest przy anemii. Danie to dedykowane jest osobom stosującym dietę niskokaloryczną.

Składniki (4porcje):

  • 400g - filet z piersi kurczaka
  • mąka pszenna typu 00
  • oliwa z oliwek
  • sól
 - do przygotowania pure:
  •  4 (1kg) dużych ziemniaków
  • 3 (420g) ugotowanych czerwonych buraków
  • 50g masła
  • 200ml mleka
  • sól
Ziemniaki ugotować w szybkowarze lub tradycyjnie w wodzie i przedusić przez praskę, ugotowane buraki obrać ze skórki i rozdrobnić blenderem.
W głębokiej patelni roztopić masło dodać buraki, ziemniaki i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować aż masa nabierze konsystencji pure.

W między czasie filet z piersi kurczaka posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek.

Danie proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. 

Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz