piątek, 17 kwietnia 2015

Bakłażan nadziewany pomidorami

Spożycie produktów smażonych nie powinno być częstsze niż 2 razy w tygodniu, w przeciwnym razie zwiększa się ryzyko otyłości. Zawsze lepiej smażyć na oleju arachidowym, który rozgrzewa się do bardzo wysokich temperatur, przez co przysmażone na nim produkty zostają szybko przygotowane i zachowują swoje właściwości odżywcze. 
Danie dedykowane wegetarianom,  weganom, diabetykom, osobom uczulonym na gluten i produkty mleczne oraz stosującym dietę niskokaloryczną.

Składniki (4porcje):
  • 4 (1,5kg) duże bakłażany
  • 3 600g)  duże dojrzałe pomidory
  • rozmaryn
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku
  • olej arachidowy
  • sól

Bakłażany przekroić  wzdłuż usunąć nasiona i miąższ ponacinać delikatnie w kratkę tak by nie przeciąć skórki. Posolić ułożyć na sito miąższem w dół tak aby woda z warzywa swobodnie wyciekała. W ten sposób ułożone bakłażany pozostawić na 1 godzinę.

W między czasie pomidory sparzyć i obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić w niedużą kostkę. Dodać posiekany rozmaryn, rozgnieciony czosnek i posolić.

Po godzinie bakłażany osuszyć. W głębokiej patelni rozgrzać olej arachidowy (ja smażyłam na oliwie z oliwek i też dało rady :) i ułożyć bakłażany miąższem w dół. Smażyć przez ok 3 minuty, po czym wyjąć bakłażany i wypełnić ich środki przygotowanymi pomidorami. Ułożyć bakłażany z powrotem na patelni farszem do dołu, dodać posiekaną pietruszkę i odrobinę wody (można też wg uznania dodać trochę peperoncino). Całość przykryć i smażyć przez ok 10 min na średnim ogniu, ok 2 minuty przed końcem patelnię odkryć i odparować powstały sos.


Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r

2 komentarze:

  1. kuchnia włoska się tym charakteryzuje - szybko, prosto i smacznie - ja bym tu jeszcze dodała zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń