Danie dedykowane wegetarianom, weganom, diabetykom, osobom uczulonym na gluten i produkty mleczne oraz stosującym dietę niskokaloryczną.
Składniki (4porcje):
- 4 (1,5kg) duże bakłażany
- 3 600g) duże dojrzałe pomidory
- rozmaryn
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- olej arachidowy
- sól
Bakłażany przekroić wzdłuż usunąć nasiona i miąższ ponacinać delikatnie w kratkę tak by nie przeciąć skórki. Posolić ułożyć na sito miąższem w dół tak aby woda z warzywa swobodnie wyciekała. W ten sposób ułożone bakłażany pozostawić na 1 godzinę.
W między czasie pomidory sparzyć i obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić w niedużą kostkę. Dodać posiekany rozmaryn, rozgnieciony czosnek i posolić.
Po godzinie bakłażany osuszyć. W głębokiej patelni rozgrzać olej arachidowy (ja smażyłam na oliwie z oliwek i też dało rady :) i ułożyć bakłażany miąższem w dół. Smażyć przez ok 3 minuty, po czym wyjąć bakłażany i wypełnić ich środki przygotowanymi pomidorami. Ułożyć bakłażany z powrotem na patelni farszem do dołu, dodać posiekaną pietruszkę i odrobinę wody (można też wg uznania dodać trochę peperoncino). Całość przykryć i smażyć przez ok 10 min na średnim ogniu, ok 2 minuty przed końcem patelnię odkryć i odparować powstały sos.
Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r
prosto, a jak pysznie!
OdpowiedzUsuńkuchnia włoska się tym charakteryzuje - szybko, prosto i smacznie - ja bym tu jeszcze dodała zdrowo :)
OdpowiedzUsuń