środa, 29 kwietnia 2015

coś na szybko - czyli szpinak z ryżem i jajkiem

Danie proste, szybkie w przygotowaniu i baaardzo smaczne. Jak macie więcej czasu to proponuję użyć świeżych liści szpinaku danie jest o niebo smaczniejsze. Do takiego ryżu świetnie pasuje grillowany filet z piersi kurczaka.

Składniki (2porcje):

  • 500g - szpinaku mrożonego lub ok 800g świeżego
  • 200g - ryżu białego
  • 4 - jajka
  • czosnku do smaku jak kto lubi
  • sól
  • ze 3 łyżki śmietany
  • masło
Świeży szpinak dokładnie umyć i oczyścić. W głębokiej patelni rozgrzać masło i wrzucić szpinak (świeży lub mrożony)  dodać rozduszonego czosnku i soli. Całość przykryć i dusić co jakiś czas mieszając. Świeży szpinak trzeba dłużej dusić by zmiękł dlatego jeśli nie mam za bardzo czasu to używam mrożonego. Gdy szpinak będzie miękki dodać śmietany, dokładnie wymieszać i jeszcze pogotować z 5 min. 
W między czasie ugotować ryż na sypko w osolonej wodzie. 
Miękki ryż dodać do szpinaku i dokładnie wymieszać. Na osobnej patelni usmażyć sadzone jajka. 
Wyłożyć ryż ze szpinakiem na talerz, na wierzch położyć usmażone jajka i voila :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz