poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Rana (Żabnica) z warzywami

Rana czyli po polsku Żabnica to dość ciekawa ryba, w smaku mało co przypomina tradycyjny smak ryby. Według mnie to smakuje ona jak mieszanka kurczaka z rybą. Generalnie jest to dość droga lecz bardzo pyszna ryba i jeśli macie możliwość skosztowania jej to gorąco polecam.

Składniki:
  • ok 500g - kawałek ogonowy żabnicy
  • cukinia
  • bakłażan
  • papryka
  • cebula
  • pomidory koktajlowe
  • oliwki mieszane najlepiej kalamata
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • świeży rozmaryn
  • sól
  • oliwa z oliwek
Wszystkie warzywa umyć osuszyć i pokroić w większą kostkę, oliwki przekroić na pół jeśli są większe tak samo jak pomidory koktajlowe.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i kolejno dodawać cebulę - zeszklić, po czym paprykę, bakłażan i cukinię a na koniec pomidory i oliwki. 
Całość doprawić posiekanym rozmarynem, czosnkiem i solą. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego.

W szklance wymieszać oliwę z oliwek z rozduszonym czosnkiem, natką piertuszki i solą. Tak sporządzoną miksturą posmarowac rybę, a to co pozostanie polać po warzywach. Rybe wyłorzyć na warzywa. Piec w piekarniku ok 30 min w temperaturze 180 - 200*C



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz