Rana czyli po polsku Żabnica to dość ciekawa ryba, w smaku mało co przypomina tradycyjny smak ryby. Według mnie to smakuje ona jak mieszanka kurczaka z rybą. Generalnie jest to dość droga lecz bardzo pyszna ryba i jeśli macie możliwość skosztowania jej to gorąco polecam.
- ok 500g - kawałek ogonowy żabnicy
- cukinia
- bakłażan
- papryka
- cebula
- pomidory koktajlowe
- oliwki mieszane najlepiej kalamata
- czosnek
- natka pietruszki
- świeży rozmaryn
- sól
- oliwa z oliwek
Wszystkie warzywa umyć osuszyć i pokroić w większą kostkę, oliwki przekroić na pół jeśli są większe tak samo jak pomidory koktajlowe.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i kolejno dodawać cebulę - zeszklić, po czym paprykę, bakłażan i cukinię a na koniec pomidory i oliwki.
Całość doprawić posiekanym rozmarynem, czosnkiem i solą. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego.
W szklance wymieszać oliwę z oliwek z rozduszonym czosnkiem, natką piertuszki i solą. Tak sporządzoną miksturą posmarowac rybę, a to co pozostanie polać po warzywach. Rybe wyłorzyć na warzywa. Piec w piekarniku ok 30 min w temperaturze 180 - 200*C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz