poniedziałek, 2 marca 2015

Zupa krem z kopru włoskiego i pory

Danie oczyszczające, bezglutenowe i nisko kaloryczne. Pory posiadają właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne (w skład pory wchodzi alicyna) oraz wpływają na prawidłowy poziom cholesterolu. Zaś koper włoski ma działanie moczopędne, niweluje gaz w jelitach oraz zapobiega zapaleniu jelita grubego.
Mleko ryżowe to idealne rozwiązanie dla osób, które są uczulone na produkty mleczne.
Potrawa dedykowana wegetarianom, diabetykom oraz osobom z wysokim poziomem cholesteloru.

Składniki (4porcje):
  • 2 (550g) - kopry włoskie
  • 2 (200g) - średnie pory
  • 2 (360g) - ziemniaki
  • 1 (100g) - białej cebuli
  • 500 ml - mleka krowiego lub mleka ryżowego 
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
Warzywa umyć i obrać. Koper i cebulę pokroić w piórka, por w plastry a ziemniaki w kostkę.
Do głębokiego rondla podgrzać odrobinę oliwy, dodać cebulę i zeszklić. Po czym dodać resztę warzyw podlać mlekiem, doprawić solą i dość hojnie świeżo zmielonym pieprzem.  Gotować pod przykryciem ok 20 min. Po ugotowaniu zupę zmiksować blenderem na krem. Można podawać z grzankami oraz podsmażonymi kawałkami boczku.


Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz