wtorek, 3 lutego 2015

Zupa jarzynowa

Składniki:
  • 1,5l - wywaru z kości i warzyw lub samych warzyw
  • kilka - różyczek kalafiora
  • 1-2 marchewki
  • 15dag  - fasolki
  • kawałek - białej (włoskiej) kapusty
  • 20dag - pomidorów
  • 3 dag - mąki
  • 3 dag - tłuszczu
  • sól do smaku
  • nać pietruszki lub koperek
Warzywa umyć, obrać i rozdrobnić: marchew pokroić w plasterki lub paski, kalafior podzielić na rózyczki, fasolkę pokroić w ukośne paski, kapustę poszatkować. 

Zalać niedużą ilośćią wywaru i ugotować. 
Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem i zagęścić zupę. Całość zagotować, doprawić do smaku i posypać zieleniną.

Zupę można również zagęścić mąką ze śmietaną.

źródło:
Księga Przepisów Kulinarnych Zespół Szkół Sióstr Urszulanek SJK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz