wtorek, 3 lutego 2015

Rosół jarski

Jest to wersja rosołu dla wegetarian :)

Składniki:
  • 50 dkg - włoszczyzny (marchew, piertuszka,seler)
  • 2-3 kawałki suszonego grzyba
  • 1 dkg - masła
  • 1 średnia cebula
  • kawałek pora
  • sól do smaku
  • nać pietruszki
Połowę umytej i oczyszczonej włoszczyzny i cebulę pokroić na części i zrumienić na patelni na tłuszczu.

Z reszty włoszczyzny i grzybów nastawić wywar. Dodać zrumienione warzywa, ugotować.
Gdy wszystko będzie miękkie, wywar odcedzić, doprawić do smaku i dodać surowe masło oraz posiekaną zieleninę.

Rosół jarski, podobnie jak rosół z mięsa, podaje się z makaronem, kluskami lanymi lub francuskimi.

źródło:
Księga Przepisów Kulinarnych Zespół Szkół Sióstr Urszulanek SJK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz