niedziela, 1 lutego 2015

Omlet z mozzarellą i suszonymi pomidorami



Składniki:
  • 2 - 3 jajka
  • 1 mozzarella
  • 6 plastrów suszonych pomidorów
  • mały pęczek świeżej bazylii
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól
  • oliwa z oliwek
 Na rozgrzaną oliwę wrzucić plastry czosnku i mozzarelli na wierzch poukładać suszone pomidory pokrojone w paski (lub całe) oraz listki bazylii. Smażyć na małym ogniu bez mieszania aż odparuje woda z mozzarelli. Jajka roztrzepać trzepaczką wlać na patelnię, posolić i przykryć patelnię pokrywką. Smażyć na małym ogniu aż masa jajeczna się zetnie. 



Inna wersja tego omletu to:


  • 10 - 15 pomidorków koktajlowych
  • zamiast czosnku - młoda cebulka ze szczypiorkiem a reszta jak powyżej
Na oliwie zeszklić posiekaną cebulkę, dodać przekrojone na pół pomidorki i lekko poddusić.
Do miski wybić jajka dodać posiekaną bazylię, pokrojoną mozzarellę i suszone pomidory. Wszystko razem wymieszać i wlać na patelnię.
Dobrze przemieszać na patelni masę jajeczną i smażyć pod przykryciem na małym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz